Psychische problemen

Ook bij psychische en daaruit volgende psychosomatische problematiek kan het zinvol zijn om een GZ – Haptotherapeut te consulteren. Wanneer voelen en denken weer meer in harmonie met elkaar komen, zie je dat ook dit soort problemen vaak weer meer hanteerbaar worden.

Een voorbeeld van een psychisch probleem is mensen met een “burn-out”, deze mensen zijn meestal elk gevoel voor grenzen en voor de “alarmsignalen” van hun lijf kwijtgeraakt; ik heb al vaak gezien dat bij cliënten met dit soort klachten enorme blokkades aanwezig kunnen zijn in nek en rug. Een voorbeeld van een psychosomatisch probleem is een “whiplash”, door het trauma zijn deze mensen enorm angstig, daarnaast zijn er in de nek-schoudergordel flinke pijnklachten vaak ook nog met uitstralingen in de armen, tevens zijn er ook vaak problemen met het geheugen. Mijn werkwijze, in beide situaties, is eerst weer rust en minder spierspanning bewerkstelligen, daarna kijken naar de beperkingen die er zijn en cliënten weer leren gevoelig te worden voor de signalen die zij krijgen vanuit hun lijf en hun daar ook weer naar laten luisteren. Vervolgens gaat het er dan om, om de nieuw ontstane situatie te implementeren in het dagelijks leven.

Angst en vooral ook faalangst kom ik veel tegen ik de praktijk, vaak zijn dit “onderliggende emoties” en uit zich dit in een geheel ander klachtenpatroon: veelal in lichamelijke klachten, mensen komen dan in de medische molen terecht en iedereen gaat zich dan focussen op die lichamelijke klachten terwijl de feitelijke oorzaak heel ergens anders ligt. Cliënten moet dan vaak eerst weer geleerd worden wat zij nu eigenlijk echt voelen van hun lijf en hoe hun lijf reageert op prikkels/gebeurtenissen van buitenaf, zodra dit weer helder gaat worden wordt het ook weer mogelijk om genuanceerder met de angst om te gaan.

Sinds het keurmerk : “GZ – Haptotherapeut” is ingevoerd, hierover lees je elders op de site, is elke GZ – Haptotherapeut die erkend is en geregistreerd is bij de Ver. van Haptotherapeuten verplicht om na/bijscholing te volgen en hier ook een examen in af te leggen op het gebied van Medische en Psychopathologische kennis.

Bij vragen rondom psychopathologie is het dus belangrijk om, bij het maken van een afspraak, altijd te informeren of de betreffende GZ – Haptotherapeut deze na/bijscholing heeft gevolgd, ik zelf heb deze nascholingen reeds met goed gevolg na een examen gedaan.

Recente berichten

    Recente reacties

    Geen reacties om te tonen.